Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hírlevelek

tárgyalási kezdeményezés elsőajtó.pdf

tájékoztatás Erzsébet utalványról.pdf

Minialber_megallapodas-20141229.pdf

kezdeményezés korkedvezményes nyugdíj.pdf

Erzsébet utalvány.pdf

Liga csatlakozás.pdf

Hírlevél útlezárásos demonstrációhoz.doc

dec 15 utlezarasplakat A3 alul feher web szoveggel.jpg

korkedvezmény petícióra válasz.pdf

kezdeményezés kedvezményes munkavállalói bankszámlaszerződés aláírására.pdf

tárgyalás kezdeményezése formacipő beszerzés,raktárkészlet felszámolás.pdf

BKSZSZ kollektív munkaügyi vita kezdeményezése 2 téma.pdf

konzultáció kezdeményezése BKK Szetei T Dudás J.pdf

Tisztelt Dr. Tősér Helga.docx

sze22720140701055217.pdf

pilot projekt.pdf

válasz levél vizsgálat kezdeményezése.pdf

konzultáció kezdeményezése (Buzinkay Tamás).pdf

V D kezdeményezés (elsőajtós felszállási rend).pdf

munkaközi szünet alkalmazásával összefüggő projekt.pdf

Tarlós István.pdf

Tájék 2014.04.04 BKSZSZ.doc

válasz bérkeret maradvány megállapodás tervezetre.pdf

KONZULTÁCIÓ KEZDEMÉNYEZÉSE BOLLA T.pdf

megállapod Bp.közig.határ.pdf

szolgáltatási keretszerződés.pdf

kezdeményezés balesetmentes közl.elism.pdf

BKK TÁJÉKOZTATÁS MARGIT-HÍD BUDAI HÍDFŐ.pdf

BKK VÁLASZLEVÉL FACEBOOK INTÉZKEDÉS(1).pdf

EM BKK KÜT.pdf

Formaruha, formacipő.doc

év végi juttatás.doc

Az első ajtós felszállásról szóló levelet az aktuális menüpotban találjátok.

intézkedés kérése Vitézy Dávid.pdf

Intézkedés kérése válaszlevél Vitézy Dávid.pdf

konzultáció kezdeményezése BKK Szetei T Dudás J.pdf

RENDKÍVÜLI HÍRLEVÉL 2013 10 23.docx

Agglomeráció 2013 09 10.docx

Mi újság a „gumikerekes” fronton.docx

 

 
T. Dr. Makai Klára főosztályvezető Úrhölgy!
 
A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) megtárgyalta a munkáltatónak a „Szabályzat a jubileumi elismerésről” szóló előterjesztését, és kialakította ezzel kapcsolatos álláspontját.
 
1.    Az Állandó Bizottság tárggyal kapcsolatos ülésén szóban elhangzottakat fenntartjuk, miszerint az ajánlott 50-50%-os értékelési súlyozást elfogadni nem tudjuk!
2.    Kinyilvánítjuk, miszerint a rendszer eddig is mennyiségi alapú teljesülésen alapult, melytől a jövőben sem kívánunk eltérni.
3.    A mennyiség teljesülésének módozatairól, mint minőségi elem, látunk lehetőséget vitát nyitni, hiszen ezek mérhetősége objektív, és minden munkavállalóra nézve egyformán értékelhető munkakörétől, és a munkavégzés helyétől függetlenül.
4.    Tagszervezeteink a mennyiségi teljesülés tekintetében két elemet tudnak elfogadni értékelési szempontként: igazolatlan távollét, és az éves kötelező munkaidő teljesített részaránya. Természetesen itt meg kell állapodni abban is, hogy milyen elemek tekinthetőek ilyeneknek.
 
Döntésünk alapján az arányokra, százalékokra egyelőre nem kívánunk megnyilatkozni, mindezeknek a tárgyalási folyamatban kell eldőlnie.
 
Üdvözlettel:
 
      Gelencsér László Alelnök
Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége
              BKSzSz
           4616500/11787,  11240(fax)
           városi/fax: 3427799
           mobil: 06204599114
           gelencserl@bkv.hu

 

 

 

Tájékoztató a BKSZSZ tagszervezetei tagságának

Tisztelt tagság!

Események: 1. Minisztériumi (államtitkári) megbeszélés a „Volánbuszos kiszervezésről
2. BKK bértárgyalás kezdete
3. Bérszámfejtés vizsgálat a BKK-nál

1. Tegnap délután a múlt héten tett írásbeli kezdeményezésünk alapján létrejött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárával egyeztető megbeszélés annak azzal az üggyel kapcsolatban, hogy május 1-től az agglomerációs településeken végzett BKV szolgáltatást a Minisztérium döntése alapján a Volánbusz végzi. Néhány mondatban tudok beszámolni a jelenlegi állapotról:
• A minisztérium álláspontja szilárd, és jogszerűnek is tartja, hogy a szolgáltatás átadásra kerül.
• Elismerik, hogy május 1-re a Volánbusz teljes bizonyossággal nem fog rendelkezni minden eszközzel a szolgáltatás beindításához.
• El kell dönteni, hogy addig ki szolgáltasson. Legnagyobb eséllyel a Volánbusz ezt a BKV-tól fogja megrendelni.
• A munkajogi következmények megoldása a hátralévő idő alatt megoldandó feladat.
• Felmerül, hogy a Volánbusz az eszközeit a BKV telephelyein (garázsaiban) fogja tárolni, egyben innen rendeli a járművek szervizelését is.
• A megbeszélések folytatódnak, jövő héten a Volánbusz vezetésének bevonásával.
Mi továbbra is erősen kételkedünk a kiszervezés jogi kényszerét illetően! Minden erőnkkel ennek elkerülésén kívánunk dolgozni.

2. Kezdeményezésünkre megkezdődött a BKK-nál a 2013. évi bérekről szóló bértárgyalás. Megállapodás született, hogy hetente csütörtökönként folynak az egyeztetések A mi célunk a január végi megállapodás, míg a társaság ezt csak az üzleti terv elfogadása után tudja elképzelni. A tárgyalások keretében meg kell állapodni a juttatási szabályzatban (cafeteria) szereplő tételek igénybe vételi módjáról. Erről külön megbeszélés is lesz már a hétfői napon, hogy január hónaptól alkalmazható legyen. A jutalékok rendszeréről való egyeztetés is a bértárgyalás folyamatában kerül sorra.
A KSZ-ből sajnálatos módon kimaradt a lépcsőzetes munkakezdési rendben dolgozók pótléka, pedig a tárgyalási jegyzőkönyvekből az erről szóló megállapodás egyértelműsíthető. Ez egy kiegészítéssel napokon belül megoldódik.

3. A BKK-ba átkerült munkavállalók gyakorlatilag kezdetek óta panaszkodnak bérük elszámolására, a jövedelmük csökkenésére, illetve az elszámolás követhetetlenségére. Több hónapos ígérgetések után végre beindult a héten ez az egyeztetési folyamat is. A BKK mindenáron arra kívánta terelni a megbeszélést, hogy egyéni problémákat soroljunk. Nehéz volt megértetni, hogy az egyéni problémák gyökere a teljes rendszer hiányosságaiból fakad. Melyek ezek? Távolléti díj összegének a bérnaplón való feltüntetése hiányzik. Ha meg rajta van, akkor nem ezzel számolnak. A fizetett ünnepes hónapokban rosszul kerül megállapításra a kötelező munkaidő, melynek következménye a helytelen napszámra számfejtett bér, és emiatt a távolléti díj számítása is. A munkavállalók nem ismerik, hogy a munkaidejüknek melyik részére kerül kijelölésre a munkaközi szünet, ezért azt sem tudják ellenőrizni, hogy a bérpótlékos időtartamok jól vannak-e megállapítva stb.
A BKK vizsgálatot, választ ígért, de tekintettel a tavalyi év zárásának megnövekedett feladataira, ezt csak a jövő hónap második felére tudta ígérni.

BKSZSZ   Kommunikáció

 

Tisztelt tagság!Pénteken (április 12) nagy örömmel tudattuk, hogy a bérmegállapodás megszületett, tartalmi elemeit felsoroltuk, elmondtuk, hogy a Társaság Igazgatóságának döntését követően végrehajtása megkezdődik. Tegnapi napig a pénteken esetleg jelen nem lévő szakszervezeti vezetők döntő többsége is aláírta a megállapodást. Tegnap az Igazgatóság úgy döntött, hogy amennyiben péntek (április 19) délig minden érdekképviselet aláírja, akkor Vezérigazgató Úr elrendelheti a megállapodás végrehajtását.

Már a tárgyalások során is tudtuk, hogy van egy érdekképviselet — melyet a Nemes-Jáger páros reprezentál — sok mindenben a többséghez képest más álláspontot képvisel, de nem gondoltuk, hogy addig elmerészkednek, hogy mindannyiunk bérfejlesztését megakadályozzák! Minden aláírót megsértenek, levegőnek, sőt munkavállaló-ellenesnek ítélve őket, azaz minket, miközben a megállapodásnak ők a gátjai!

Az Igazgatóság is „megéri a pénzét”, mert döntésével a többségi (92%) akarat teljesülését akadályozza, lehetetleníti el! Felmerül a klasszikus kérdés: Kinek áll érdekében? Mi a magunk részéről felelőtlen magatartásként tudjuk csupán kezelni mindezt!

A helyzet tisztázására ma összehívott megbeszélésen azért sok minden kiderült, függetlenül attól, hogy a nyilvánosság felé ki, és mit kommunikál. Az alá nem író (le nem írom még egyszer a nevüket, amíg nem változtatnak álláspontjukon) már a bérfejlesztés mértékét, időpontját nem is vitatja! A mi megítélésünk szerint csupán a megállapodás garanciális egyensúlyát kívánja felborítani, szétbombázni, mert tudja, hogy ezzel gyakorlatilag a megállapodás teljes létrejöttét akadályozza, és szerintem visszaél ezzel! Mik ezek az elemek? Gazdálkodási eredménytől függetlenül szeretnék rögzítetni az év végi 36 ezer Ft értékű Erzsébet utalványt, azaz bianco csekket kérnek a munkáltatótól, nem fogadják el, hogy 2014-től a jubileumi jutalmak (törzsgárda) kifizetések feltételei közé bármilyen minőségi munkavégzésre utaló szempontról tárgyalási kötelezettség legyen, illetve a villamos vontatású járművezetők energia megtakarításánál az összeget (80 millió) a cég által fizetendő járulékokkal növeltetni kívánják!

Megítélésünk szerint a szakszervezetek számottevő többsége olyan garanciákkal és patikamérlegen kimért egyensúlyi elemekkel látták el a megállapodást a munkáltatóval egyetértésben, melynek elutasítása bárki részéről bűnnek minősíthető. Százszorosan megrágva a lehetőségeket, a múltbeli tapasztalatokat döntöttünk a megállapodás aláírása mellett.

Felelősen gondolkodó érdekképviseletnek gondoljuk magunkat, és mindazokat, akik a megállapodást elfogadták, aláírták! Szívesen várjuk a szakszervezetek összességét ebben a táborban!

Akarjuk, hogy a BKV munkavállalóinak jövedelme növekedjék, és ehhez az akarathoz várjuk mindenki csatlakozását, a társaság vezetésének együttműködését a végrehajtásban!

KÖZÖSEN GYŐZZÜK MEG A KÉTKEDŐKET!


Budapest, 2013. április 18.                                                                                         BKSZSZ Kommunikáció

 

 

Tisztelt tagság!

 

A mai napon létrejött a 2013. évi BÉRMEGÁLLAPODÁS a társaság vezetése és az érdekképviseletek között.

A Megállapodás hatályba lépéséhez szükséges a Társaság Igazgatóságának jóváhagyása.

Lássuk a tényeket!

• Április 1-től fejenként 10 ezer forintos alapbérfejlesztés ( ez órabérben 57 Ft/óra ) — ebből a legfelsőbb vezetői kör marad ki, a felosztási elvekről helyi megállapodás köthető, ha április 25-ig nincs ilyen, akkor differenciálás nélkül végrehajtandó,

• Havi 5000 Ft értékű Erzsébet utalvány egész évben,

• Villamos energia prémium kifizetése — ez most az érintett járművezetői körben 80 millió Ft, 15 napon belül kifizetésre kerül,

• 2012-ben a jubileumi jutalomra esedékes munkavállalók kifizetése — lánykori nevén törzsgárda, mely 15 munkanapon belül kifizetésre kerül,

• 2013-ban a tavalyi jutalomalap megtartása (93 ezer Ft), jubileumi jutalmak, — szeptemberi bérekkel kerül kifizetésre változatlan feltételekkel, az addig leszerelők leszerelésük időpontjában megkapják,

• Balesetmentes jutalmak kifizetése (93 ezer Ft jutalomalappal) — 15 munkanapon belül kifizetésre kerül,

• Az üzleti tervben szereplő személyi jellegű ráfordítások betartása mellett év végén 36 ezer Ft/fő Erzsébet utalvány kerül kiadása, — legkésőbb december 20-i kifizetéssel,

• Amennyiben a fentieken túl megtakarítás keletkezik, az az érdekképviseletekkel történő megállapodás alapján kifizetésre kerül,

• HÉV járművezetők bérfelzárkóztatásának második üteme végrehajtásra kerül.

Szövetségünk a BKSZSZ a tárgyalások során következetesen képviselte a munkahelyek megőrzését, egyben a BKV munkavállalók jövedelmének reálértékének megőrzését! Meggyőződésünk, hogy a megállapodás mindkét cél elérését szolgálja.

Budapest, 2013. április 12.                                                                                              BKSZSZ Kommunikáció

 

Tisztelt tagság!

A 2013. évi BÉRTÁRGYALÁSON képviselt következetes álláspontunk eredményeként úgy látjuk és értékeljük, hogy a felek rövidesen eredményre jutnak! A tényleges megállapodás érdekében a következő lépések szükségesek:

A mai napon a munkáltató elkötelezte magát, hogy előterjeszti, és amennyiben a BKV Igazgatósága végrehajtásra jóváhagyja, akkor elfogadja a következő bérmegállapodási csomagot:

• Április 1-től fejenként 10 ezer forintos alapbérfejlesztés — ebből a legfelsőbb vezetői kör marad ki, a felosztási elvekről helyi megállapodás köthető,
• Havi 5000 Ft értékű Erzsébet utalvány egész évben,
• Üzemanyag-megtakarítás rendszerének további megtartása — új megállapodás van erről, a korábbihoz képest kis változtatásokkal
• Villamos energia prémium kifizetése — Új megállapodás van, minden évben az előző évi teljesítésből származó összeg kifizetése. Ez most 80 millió Ft,
• 2012-ben a jubileumi jutalomra esedékes munkavállalók kifizetése — lánykori nevén törzsgárda,
• 2013-ban a tavalyi jutalomalap megtartása (93 ezer Ft), jubileumi jutalmak, balesetmentes jutalmak kifizetése — gyakorlatilag a törzsgárda intézmény fennmaradása,
• Gazdálkodás, bérmegtakarítás függvényében év végén maximum 36 ezer Ft Erzsébet utalvány kiadása — még soha nem fordult elő, hogy év végéig a tervezett bérből ne lett volna megtakarítás
• HÉV járművezetők bérfelzárkóztatásának második üteme — két éve megállapodtunk, hogy jogos ez a követelésük a HÉV-eseknek, és két részletben megkapják, most teljesül a második rész.

Felelős érdekképviseletként úgy gondoljuk, hogy érdemi vitában tartalmas és érzékelhető mértékű eredmény kínálkozik az Igazgatóság jóváhagyása esetén! Megpróbáltunk felelős gondolkodással, a bérek értékének megőrzése mellett tekintettel lenni a munkahelyek megőrzésének fontosságára is!

Reméljük, hogy a megállapodás fontosságát minden érdekképviselet még időben felismeri, és a megállapodás a jövő héten létrejön!


Budapest, 2013. március 28.                                                                                   BKSZSZ Kommunikáció

 

Tájékoztató a BKSZSZ tagszervezetei tagságának

Tisztelt tagság!


Tegnapi napon a BKK Humánügyi vezetőjének leveztetése mellett folytatódtak a bártárgyalások előkészületei. Ennek keretében 3 napirend került megbeszélésre.

1. A KSZ-ből sajnálatosan kimaradt kiegészítés a lépcsőzetes munkakezdésű, de egyműszakos munkakörben dolgozók 15 %-os délutáni pótlékáról megszületett. Alkalmazásának minden akadálya elhárult.

2. Áttekintettük a 2013. évi juttatási szabályzat (cafetéria, segélyek) tervezetét, melyet a munkáltató pénteken juttatott el nekünk. Megtettük észrevételeinket, szöveg-, és tartalompontosító javaslatainkat. Csütörtökre (január 24.) mindezekre választ kapunk, és amennyiben a felek a vitát le tudják zárni, úgy a Szabályzat életbe léptetése megtörténhet.

3. A bértárgyalások érdemi megkezdése érdekében adatokra van szükségünk. Több pontból összeállított listát készítettünk ezekről, melyek a tavalyi kifizetett teljes bértömegre, átlag-, és törzsbérekre, létszámokra vonatkoznak, különböző csoportosításokban. Kértük a 2013. évi létszámterveket, az eltérő cafetéria mérték alá tartozók létszámát stb.

Mivel a társaság bér-, és munkaügyi adatnyilvántartását még nem ismertük, ezért adatkérésünk a BKV-nál korábbi években kialakított gyakorlatnak megfelelően történt. Mindezeket a BKK-ra értelmezhetően megbeszéltük, részleteztük, végegesítettük a lehetséges csoportosításokat, rendelkezésre álló adatokat.

A bértárgyalás — a korábban rögzített menetrend szerint — csütörtökön délután (január 24.) folytatódik, melyről újabb tájékoztatóban be fogunk számolni.

Budapest, 2013. január 22.                                                                                                     BKSZSZ   Kommunikáció